Review: L’écume des jours

L'écume des jours

Cinéart

Rating: ★★★★★

Een onverfilmbaar boek toch verfilmen? Pet af voor Michel Gondry! Hij is waarschijnlijk de enige man die de surreële cultroman L’écume des jours van Boris Vian succesvol naar het grote scherm kan vertalen. Tenzij misschien die andere prettig gestoorde Fransman Jean-Pierre Jeunet.

Cinéart

Gondry drukte in het verleden zijn onnavolgbare stempel op tal van oogstrelende clips  voor onder andere Massive Attack, Björk en Daft Punk. Na zijn meesterwerk Eternal Sunshine of the Spotless Mind volgden kleinschalige films als The Science of Sleep en Be Kind Rewind, maar L’écume des jours (het schuim der dagen) scheert weer hoge toppen. Gondry tovert met kinderlijk enthousiasme een magisch-realistische wereld uit zijn hoed waarin de verliefde Colin en Chloé letterlijk op een wolk zweven. Romain Duris en Audrey Tautou vormen een sprookjeskoppel dat baadt in eindeloos geluk tot Chloé (Tautou) ongeneeslijk ziek blijkt.

De beeldtaal is pure poëzie waarbij elke scène bulkt van wonderbaarlijke vondsten. De deurbel met pootjes, de levende schaduw, een piano die cocktails maakt, gekke zwalpende dansjes…Dat alles met gebruik van artisanaal knutselwerk en stop-motion animatie, als antidotum tegen de opgefokte speciale effecten uit Hollywood. Je krijgt dan ook zin om de film meteen te herbekijken onder een grote loep.

Cinéart

De tornado aan speciale effecten en hallucinante gebeurtenissen staat echter voortdurend in het teken van het trieste liefdesverhaal. De decors en kleuren transformeren mee met de personages van kleurrijk naar grauw en verbeelden wat onuitgesproken blijft. Zo krijgt Chloë’s ziekte geen vies smakende naam; het is een waterlelie in haar longen. De emotionele mokerslag komt er niet, maar de subtiele schoonheid van het slotakkoord laat je toch verweesd achter.

Er is teveel om op te sommen, maar toch nog het vermelden waard is de hilarische gastrol van de loensende filosoof ‘Jean-Sol Partre’ en de zwoele bijdrage van jazzlegende Duke Ellington. Meer vertellen we niet, de boodschap is: rep je naar de bioscoop! Downloaden is verboden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.