Review: The Imposter

The Imposter

A&E Indie Films

Rating: ★★★☆☆

Wie ooit de documentaire Catfish heeft gezien, weet dat de realiteit vaak een stapje voor heeft op de verbeelding én ook de mooiste verhalen oplevert. Dat geldt ook voor The Imposter van documaker Bart Layton. Dit verhaal is namelijk zo ingenieus opgebouwd en tegelijk van de pot gerukt dat slechts een team koffieslurpende HBO-scenaristen zoiets kan bedenken.

Het waargebeurde verhaal begint in Texas als de dertienjarige Nicolas Barclay op een dag verdwijnt. Drie jaar later heeft zijn familie zich erbij neergelegd, tot ze te horen krijgt dat een jongeman in Spanje zich uitgeeft voor Nicolas. Die heeft zó’n grote metamorfose ondergaan, dat het simpelweg de echte Nicolas niet kan zijn. Toch gelooft de familie hem en houdt ze de illusie in stand tot de bubbel barst.

A&E Indie Films

Layton heeft de manipulatieve streken van de bedrieger goed afgekeken en weet de kijker ook voortdurend op het verkeerde been te zetten. Wat een fabuleus verhaal over hoop lijkt te worden, slaat onverwachts om. De feiten zijn gereconstrueerd tot een impressionistische thriller met een onheilspellende soundtrack, waardoor de spanningsboog zinderend strak staat.

Frédéric Bourdin – de zogenaamde Nicolas – is een meesterlijk verteller en weidt schaamteloos en gretig uit over zijn sterk staaltje acteerwerk (bedrog). Ondanks zijn zelfvoldane grijnsje palmt hij zelfs de kijker in. Toch neemt The Imposter je niet in zoals Catfish dat doet. Daarvoor is de realiteit te filmisch in scène gezet zodat je als kijker vooral geëntertaind bent. Weliswaar tot aan het eind toe, op de punt van je stoel en met je kaak op de grond.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.