Salinger: If you really want to know about it

The Weinstein Company

The Weinstein Company

Negen jaar werkte Shane Salermo aan zijn documentaire over JD Salinger. Hij stopte er 2 miljoen dollar in. Hij interviewde meer dan 200 mensen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Wat zullen we te weten komen over de schrijver die zich na het succes van zijn debuutroman The Catcher in the Rye (1951) volledig uit de openbaarheid terugtrok en er werkelijk alles aan deed om de buitenwereld op afstand te houden tot aan zijn dood in 2010?

Weinig boeken hebben zoveel stof doen opwaaien als The Catcher. Weinig personages hebben zoveel persoonlijke reacties uitgelokt als Holden Caulfield. Niet alle fans hadden ze allemaal op een rijtje. Denken we maar aan Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon.

Ook Salermo is duidelijk bezeten door Salinger. Maar voor veel Salinger adepten ruikt dit wellicht toch een beetje naar heiligschennis. De cultschrijver probeerde tijdens zijn leven uit alle macht de publicaties van biografieën tegen te houden, en weigerde resoluut de filmrechten van the Catcher te verkopen. Regisseurs en producenten als Elia Kazan, Sam Goldwyn, Billy Wilder en Steven Spielberg vingen bot. Voorlopig ziet het er naar uit dat de filmwereld zal moeten wachten tot het copyright op de boeken afloopt, zeventig jaar na het overlijden van de auteur. Ik zal het niet meer meemaken, en misschien maar goed ook.

De trailer van Salinger belooft alvast veel: “the story of a century”, “the motion picture event of the year”. De vraag blijft: Wat heeft Salermo gedaan, behalve een paar oude foto’s van Salinger verzameld en aan een handvol celebrities gevraagd wat de impact van The Catcher in the Rye was op hun leven?

Zelf beweert hij dat zijn docu de antwoorden geeft op drie grote vragen:

Why did JD Salinger stop publishing?

Why did he disappear?

What has he been writing for 45 years?

We zijn benieuwd.

Samen met de film komt er in de States ook een boek uit in september, geschreven door Salermo en David Shields. Op de website salingerfilm.com wordt de spanning hoog gehouden.

JD draait zich om in zijn graf…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.