Trailer Jimmy P.

Lumière

Lumière

Dacht u bij de titel ook meteen aan Chris Van den Durpels Jimmy B.? Nee? Soit, het gaat hem hier wel degelijk over iets anders. Het psychologische drama Jimmy P. (Psychotherapie d’Un Indien des Plaines) van Arnaud Desplechin dong dit jaar in Cannes mee naar de Gouden Palm. Daar kon hij de nominatie voor Beste Film echter niet verzilveren.

De titelrollen in Jimmy P. zijn voor Benicio Del Toro en Mathieu Amalric. Nog een enorm pluspunt is de muziek. Die is namelijk van de hand van Howard Shore. Ja, die kerel die drie oscars won voor zijn muziek in The Lord of the Rings. Maar wat betekent die lange ondertitel, vraagt u zich af? Wel hieronder staat de intrigerende plot mooi neergepend.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt Jimmy Picard, een Blackfoot indiaan die in Frankrijk aan het front vocht, opgenomen in het Topeka Military Hospital in Kansas. Dat is een militair hospitaal gespecialiseerd in geestesstoornissen. Jimmy vertoont verschillende symptomen: duizeligheid, tijdelijke blindheid en verlies van gehoor, enz. Wegens het ontbreken van aanwijsbare fysiologische oorzaken, wordt hij gediagnosticeerd als schizofreen. Desondanks besluit het hospitaal toch de hulp in te roepen van Georges Devereux, een Frans antropoloog en psychoanalyst gespecialiseerd in de cultuur van de Native Americans.

Regisseur Desplechin is een waar festivalbeest. Zijn film Rois et reine haalde in 2004 een nominatie binnen voor de Gouden Leeuw in Venetië. Zijn Un conte de Noël werd vier jaar later genomineerd voor de Gouden Palm. Voorlopig nog geen prestigieus beeldje op ’s mans schouw, maar hij is duidelijk op de goede weg.

De film verschijnt op 11 september bij ons in de zalen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.