Valentijn: liefde is lijden

Concorde Film

Het idee dat iemand afziet van verliefd te zijn, niet kan slapen, niet kan eten, aan niets anders kan denken, over niets anders kan praten, of gewoon compleet doordraait – het is al eeuwen een hot item in de literatuur- en filmwereld. Denk maar aan Goethe’s Het lijden van de Jonge Werther, Shakespeare’s Romeo & Juliet en Wong Kar-Wai’s In the Mood For Love. En het zal een hot item blijven, want lijden door liefde is van alle tijden.

Ook in The Piano lopen de relaties niet van een leien dakje. De film uit 1993 gaat over een stomme vrouw, Ada (Holly Hunter) die in de jaren ‘1850 uitgehuwelijkt wordt aan een Nieuw-Zeelandse inwijkeling (Sam Neill). Ze voelt echter niets voor hem, zeker niet als hij geen moeite wil doen om haar geliefde piano naar zijn afgelegen huis te dragen. Een lokale arbeider, George (Harvey Keitel), ziet zijn kans schoon en neemt de piano onder zijn hoede. Ada krijgt hem terug als ze 36 keer voor hem speelt (piano, welteverstaan, viezeriken!) terwijl hij doet wat hij wil (hier mag je wel freudiaanse hersenkronkels maken). Het komt allemaal lichtjes pervy en behoorlijk kinky over – tot deze prachtige scène je bij het nekvel grijpt.

 “Ada, I’m unhappy, ‘cause I want you. ‘Cause my mind is seized on you and I can think of nothing else. That’s why I suffer. I am sick of wanting you. I don’t eat, I don’t sleep. So, if you’ve come with no feeling for me, then go.”

Liefde is lijden. Ada lijdt onder haar belofte aan een man van wie ze niet houdt en onder haar verboden lust naar een ander. George ziet af van zijn onbeantwoorde liefde voor Ada en raakt extra gefrustreerd omdat ze zich niet kan uitdrukken in woorden. Tot op dit moment, wanneer Ada beslist aan haar verlangens toe te geven.

The Piano leverde drie Oscars op – eentje aan regisseuse en scenariste Jane Campion voor het script, een voor de kleine Anna Paquin voor haar bijrol en eentje aan Hunter voor haar acteerprestatie. Volledig terecht. Als je op Valentijns-avond niet weet wat doen, raad ik je deze fascinerende film ten zeerste aan. Je bloed zal er nog meer van gaan koken dan van een goedgevulde doos pralines of een decadente hoeveelheid oesters. En dat is toch de bedoeling van Valentijn, juist?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.