Valentijn: Sid & Nancy

Sid & Nancy - Alan Cox 1986

The Samuel Goldwyn Company

Weinig artiesten spraken bij leven zo tot de verbeelding als wijlen Sid Vicious. Aan zijn muzikaal talent lag het nochtans niet. Op Sex Pistols‘ optredens was Vicious’ basgitaar zelden ingeplugd. Bodies, de enige track die hij inspeelde op Nevermind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, werd achter zijn rug overgedubd. Geen gemis. Zijn solowerk bestaat uit een handvol opnames van dubieuze geluidskwaliteit die op één plaat passen.

Hij was daarentegen wel behendig in mensen afrossen, zelf afgerost worden, de goegemeente op stang jagen, kabaal maken en allerlei substanties in zijn aderen ploffen. Vicious moest nog 22 worden, toen hij op 2 februari 1979 zijn golden shot zette.

Sid & Nancy - Alan Cox 1986

The Samuel Goldwyn Company

Enkele maanden daarvoor was zijn vriendin Nancy Spungen neergestoken in een plas bloed gevonden in een badkamer van het Chelsea Hotel, de plaats waar het koppel haar laatste dagen sleet. Vicious gold als hoofdverdachte in de intrigerende moordzaak.

Nancy: I fucking hate them! I fucking hate them! Ass! Ow! Fucking motherfuckers! They wouldn’t send us any money! They said we’d spend it on DRUGS!
Sid: We would!

Vicious en Spungen waren het ultieme antikoppel. Een destructieve relatie in teken van zwartgeblakerde lepels, losse handjes en een voor buitenstaanders moeilijk te bevatten tederheid. De Britse regisseur Alex Cox wijdde er in 1986 de biopic Sid & Nancy aan. Cox baseerde zich daarvoor op het boek And I Don’t Want To Live This Life Anymore, dat Deborah Spungen over haar betreurde dochter schreef.

Niet iedereen was even tevreden met de film. Sex Pistols zanger Johnny Rotten maakte met allerlei Rotten-eske krachttermen duidelijk hoe hij over het eindresultaat dacht. Gepolst naar de vraag of er dan wél iets historisch correct aan de film was, antwoordde de zanger: “Maybe the name Sid.”

Toch is de film een must voor elke muziek- én filmliefhebber. Het acteerwerk is van de bovenste plank. Niemand minder dan cultacteur Gary Oldman nam de rol van de onafgebroken geïntoxiceerde punk voor zijn rekening. Oldman had een grondhekel aan punkmuziek, maar kon de 35.000 pond op zijn loonbriefje meer dan gebruiken. De carrière van de toen 27-jarige Oldman schoot niet veel later de hoogte in.

Sid & Nancy - Courtney Love, Gary Oldman, Chloe Webb

The Samuel Goldwyn Company

Inhalige zwarte weduwe Courtney Love zou oorspronkelijk Nancy spelen. Wegens gebrek aan aantoonbare acteerervaring, moest la Love uiteindelijk genoegen nemen met een bijrolletje als groupie. Klassiek geschoolde actrice Chloe Webb zette ondertussen een even hemeltergende als onvergetelijke Nancy neer.

Love Kills

De film opent met Vicious’ arrestatie na de fatale steekpartij in Chelsea Hotel. Vervolgens blikt de camera terug op de woelige maanden die aan deze tragische afloop voorafgingen. Een hartverwarmende film om gezellig een avondje voor uit te trekken met de liefde van je leven. Het moet niet altijd The Notebook zijn, hein.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.