Valerie and Her Week of Wonders

Janus Films

Janus Films

Er zijn een aantal films waarbij mensen me soms vragen hoe ik ze heb gevonden en waarom ik ernaar heb gekeken. Valerie and Her Week of Wonders (Valerie a týden divu) van Jaromil Jires is zo’n film. Dit Tsjechoslowaakse, surrealistische drama uit 1970 werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Vítezslav Nezval, één van de grootste avant-gardeschrijvers in Tsjechië.

Janus Films

He’s one hundred years overdue for death.

Veel meer dan dat ik weleens graag kijk naar buitenlandse, oude en/of surrealistische films kan ik tegen die mensen meestal niet zeggen. Nu, om heel eerlijk te zijn, heb ik geen idee meer hoe ik Valerie and Her Week of Wonders heb gevonden. Het maakt eigenlijk ook niet veel uit, want het was echt een zeer leuke film.

Het verhaal gaat over het 13-jarige Valerie (Jaroslava Schallerová). Het meisje leeft in een soort chaotische droom omringd door priesters, vampiers, mannen en vrouwen die haar allemaal willen verleiden. Maak je geen zorgen – of sorry om te teleurstellen – want alles blijft netjes en iedereen blijft (min of meer) van mekaar af. De film is een mix van fantasie en horror met Alice in Wonderland meets Little Red-Riding Hood.

It’s nothing, just a hanged man.

Janus Films

In het begin van de film zie je hoe een dief (Petr Kopriva) de oorbellen van Valerie steelt terwijl ze aan het slapen is. De volgende dag brengt de jongen haar oorbellen terug en krijgt Valerie haar eerste maandstonden. Vanaf dat moment word je gebombardeerd door symboliek van en verwijzingen naar seksualiteit en onschuld. Ik was persoonlijk vooral geamuseerd door de perverse priester (Jan Klusák) die Valerie constant achterna zit. Tja, ook in de jaren 70 konden onze brave geestelijken niet van de kindjes afblijven.

Het onderstaande fragment geeft je ongeveer een idee van hoe Valerie and Her Week of Wonders in elkaar zit. Als je voor dit soort films bent, raad ik deze zeker aan. Alleen al voor de muziek van Lubos Fiser en Jan Klusák zou ik hem bekijken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.